<h1>Grand Cru debutant tager to pladser i finalen</h1>

Grand Cru debutant tager to pladser i finalen

Christian H. Jørgensen, Arnakkegaard, kom i finalen med to økologiske gulerodspartier og skal dyste mod Almegård. Kartoffel-finalisterne bliver Anders Biltoft Kristensen, Emil Busch-Petersen og Kristian Juel Jensen.

Det er første gang, at Christian Heslet Jørgensen fra Arnakkegaard ved Svinninge er med i Grand Cru-konkurrencen, og han gør det med manér. To finalepladser blev det til, da han ved prækvalifikationen stillede op med flere sorter af gulerødder dyrket økologisk. Han kom i finalen med to forskellige partier af sorten Bolero.

Finalen er søndag den 17. oktober på Audebo Pumpestation. Selv om odds umiddelbart er gode for Christian, må han vente hård kamp her, hvor hans gulerødder er oppe imod dem, som Almegård dyrker på Klintsø, og som er løbet med Grand Cru-hæderen talrige gange, således også i 2019 og 2020. Denne gang kommer Jens og Hans Møller Olsen med sorten Narvik.

Lammefjordsgulerod finalister
Gulerodsfinalisterne fra Arnakkegaard og Almegård: Christian Heslet Jørgensen og Hans Møller Olsen.

Kartoffelgengangere

Kartoffelfinalen byder på kendte ansigter, nemlig Anders Biltoft Kristensen, Slotsgården, med Georgina, Emil Busch-Petersen, Stubberupholm, med Queen Anne, og Kristian Juel Jensen, Søvang, med Belana (som han vandt med i 2020).

Kartoffel finalister
Anders Biltoft Kristensen, Emil Busch-Petersen og Kristian Juel Jensen sammenligner kartofler før Grand Cru finalen.

Arnakkegaard øger arealet med gulerødder

Christian har dyrket økologiske gulerødder på Arnakkegaard siden 2011, hvor han begyndte med 5 ha. Og mens gulerodsdyrkningen har haft en mindre tilbagegang på Lammefjorden, så er han gået modsatte vej og trappet op, så han nu dyrker 53 ha.

- Jeg ser gulerødder som et godt økologi-produkt, fordi de ofte bliver spist direkte, uden forarbejdning. Og så kan du levere en vare, der er ens med de konventionelt dyrkede gulerødder. Ellers vil der ofte være synlige forskellige på økologiske og konventionelle grøntsager, men mine gulerødder er akkurat lige så lige og pæne som de konventionelle. Og med gulerødderne opnår jeg også ganske gode udbytter i marken.

Foruden Bolero og Napoli dyrker Christian sorten Nerac, der er egnet til at blive lagt på lager, hvor de to andre skal direkte fra mark til vaskeri.

Særlige Grand Cru-bakker ude i butikkerne

Han stiller op til Grand Cru, fordi han gerne vil være med til at fremme salget af Lammefjordsgulerødder. Og det bliver der ekstra god mulighed for i år. I anledning af, at det er den 25. kåring, vil der i år komme særlige Grand Cru-pakker ud i butikkerne med hhv. kartoffel- og gulerod Grand Cru'en.

Coop (Brugserne, Kvickly og Irma) har givet tilsagn om at markedsføre dem, og flere kæder vil blive tilbudt dem.

Dommerpanel og publikum kårer vinderne

Finalisterne til Grand Cru-kåringen blev fundet i forbindelse med generalforsamlingen i Lammefjordens Grøntsagslaug. Så det er avlerne selv, som efter smagsprøver stemmer om årets bedste sorter.

Tre fra hver kategori kommer i finalen. Her er indkaldt et kyndigt dommerpanel, som sammen med publikum finder de endelige vindere af Lammefjordens Grand Cru 2021. 

Finalen er søndag den 17. oktober og danner optakt til en Grand Cru uge i hele Odsherred.

Lammefjorden
Der var mange kandidater at bedømme, da medlemmer af Lammefjordens Grøntsagslaug smagte sig frem til, hvilke sorter der skal i finalen.