<h1>Lammefjorden leverer rødkålen til julebordet</h1>

Lammefjorden leverer rødkålen til julebordet

Opgørelse fra Landbrugsstyrelsen viser, at Odsherred er storleverandør til højtidens spisekammer.

Kartofler, rødkål og ribs til ribsgele i den søde juletid. Det er nogle af de afgrøder, som finder vej fra landets marker til danskernes julemiddage. Og der er god sandsynlighed for, at ingredienserne kommer fra Odsherred, fremgår det af en opgørelse fra Landbrugsstyrelsen.

Odsherred er nemlig den kommune i Danmark, hvor der dyrkes flest rødkål og ribs. En tredjedel af landets rødkål bliver dyrket her, ikke mindst på Lammefjorden. Det er også i Odsherred, at næsten en femtedel af landets ribs dyrkes - de kan blive til ribsgele og rysteribs på julebordet.

Odsherred er et spisekammer

- Vi kender Odsherred Kommune som lidt af et spisekammer med mange forskellige afgrøder. Om sommeren er de landets største solbærkommune, og nu kan vi se, at de også er leveringsdygtige i julens frugt og grønt, siger Peter Byrial Dalsgaard, teamleder i Landbrugsstyrelsen under Fødevareministeriet.

Faktisk har Odsherred Kommune også landets næststørste areal med spisekartofler, kun overgået af Billund. Så bor man i kommunen, er der et godt grundlag for en lokalt produceret julemiddag.

Ifølge Landbrugsstyrelsen er der i Odsherred 24,8 hektar med ribs (Lejre er nummer to med 18,6 ha), 58,5 ha med rødkål (Samsø er nummer to med 44 ha) og 696,5 ha med spisekartofler (Billund er nummer et med 713 ha).

Ligesom rødkålen dyrkes kartoflerne især på Lammefjorden.


En af de flotte rødkålsmarker på Lammefjorden.