<h1>Hattrick med Grand Cru gulerod og debutant-sejr med kartoffel</h1>

Hattrick med Grand Cru gulerod og debutant-sejr med kartoffel

Et publikum på mere end 300 personer var med til at udpege årets bedste gulerod og kartoffel: Bolero og Georgina fra hhv. Arnakke Grøntsager og Stubberupholm.

Arnakke Grøntsager løb for tredje år i træk med prisen for årets Grand Cru gulerod fra Lammefjorden. Det var med sorten Bolero. Årets Grand Cru kartoffel er dyrket af Emil Busch-Petersen, som var i finalen for tredje gang, men aldrig har vundet før. 

Da det i år er 150 år siden, at inddæmningen af Lammefjorden gik i gang, havde arrangørerne, Lammefjordens Grøntsagslaug og Geopark Odsherred, skruet ekstra op for finalen. Kåringen foregik i et stort telt på besøgsmarken i Fårevejle, hvor der var godt fyldt med mere end 300 gæster.

Uden for var der udstilling af maskiner, høst i besøgsmarken og bålmad tilberedt af naturkok Sander Blohm.

Tre lokale kokke var dommere

Inden for, i teltet, styrede en veloplagt Adam Price kåringen, hvor publikum først kunne smage de tre finalister i hver kategori og derefter afgive deres stemme. På podiet blev finalisterne bedømt af tre kokke – Frederik Glisbo fra BistroF i Vig Bio, Benny Haagensen Knudsen fra Café Solvogn i Højby og naturkok Sander Blohm.

Bedste kartoffel: Georgina

For kartoflernes vedkommende var der fuldstændig enighed blandt dommere og publikum – den Georgina-kartoffel, som Emil Busch-Petersen dyrker på Sidinge Fjord, var bedst. De to andre finalister var endnu en Georgina, dyrket af Anders Biltoft Kristensen, og en Gala fra Brogård Fårevejle.


Emil Busch-Petersen var synligt begejstret over førstepladsen i kartoffel-finalen. Til højre konferencier Adam Price og til venstre en af dommerne, Sander Blohm.

Bedste gulerod: Bolero

I finalen for gulerødder var der ingen tvivl om, at Bolero ville vinde. Den var nemlig den eneste sort, der havde kvalificeret sig. Arnakke Grøntsager kom med en konventionel og en økologisk variant, hvor den konventionelle endte med hæderen. Den tredje Bolero i finalen kom fra Klintsø og dyrkes af Jens Møller Olsen, Almegård.

Hver vinder blev foruden hæderen belønnet med 5.000 kr. i anledning af jubilæet på Lammefjorden.


For tredje år i træk løb Arnakke Grøntsager med Grand Cru-prisen for bedste gulerod. Fra højre avlerne Christian Heslet-Jørgensen og Kristoffer Linderoth, konferencier Adam Price og dommer Sander Blohm.

Formand: Et skulderklap til os alle

Kristoffer Linderoth udtrykte som formand for Lammefjordens Grøntsagslaug stor glæde over den flotte opbakning: - Det har været en fantastisk dag. Skønt at møde så mange glade mennesker og mærke interessen for det, vi går og laver. Det er virkelig et skulderklap, der varmer.

FLERE FOTOS FRA FINALEDAGEN 15. OKTOBER 2023


Over 300 deltog i finalen.

Jesper Zeihlund, Local Food Mind, gav en peptalk om lokale fødevarer.

Publikum afventer afgørelsen.


Naturkok Sander Blohm og Lasse Frank Hansen tilbereder grøntsager på bålfade...


... og Maiken Konge står for at anrette dem som smagsprøver.

For børnene var der mulighed for at lave dyr af rodfrugter.

Publikum var igen med til at smage og bedømme gulerødder og kartofler...

... for derefter at afgive deres stemmer ved at putte en kartoffel ned i et af de tre glasrør.

Adam Price, Kristoffer Linderoth, Jesper Zeihlund og Anders Biltoft Kristensen drøfter slagets gang.

I besøgsmarken kunne publikum høste af afgrøderne.

Vagn Slott i den besøgsmark, som han lægger så meget energi i.

Middag i teltet for sponsorer og indbudte gæster.