<h1>Lammefjorden Grand Cru: Årets bedste gulerod og kartoffel</h1>

Lammefjorden Grand Cru: Årets bedste gulerod og kartoffel

Siden 1997 har eksperter kåret årets Grand Cru gulerod fra Lammefjorden - og siden 2016 også Grand Cru kartoflen.

Lammefjordens Grøntsagslaug har kåret den bedste Lammefjordsgulerod - Årets Grand Cru Gulerod - hvert år siden 1997. Og fra 2016 også Årets Grand Cru Kartoffel.

Det sker med hjælp fra dommere, bl.a. kokke og madskribenter, som vurderer finalegulerøddernes smag, sødme, udseende m.m.

Grand Cru’en er med til at skærpe dyrkerne egen opmærksomhed om kvalitet. Og Lammefjorden er også i forbrugernes bevidsthed, når vi taler kvalitetsprodukter. 

Den inddæmmede del af Lammefjorden – og andre tørlagte arealer i Odsherred – har en meget speciel blanding af jordtype og næringsstoffer, der udgør en perfekt grobund for gulerødder og andre grøntsager og rodfrugter.

Læs: Historien om Lammefjorden Grand Cru

Se: Video fra 2021-finalen

Herunder er en oversigt over vinderne fra de foregående år. 

Lammefjorden Grand Cru 2024

Finalen 2024 blev afviklet efter et nyt koncept: Tre kokke var inviteret til at tilberede de tre gulerod- og de tre kartoffelsorter, der havde kvalificeret sig til finalen. Derefter var det op til publikum at vælge de mest velsmagende.
Det resulterede i en kartoffel-sejr til kok Michael Boye (Boyes Mad) og avler Anders Biltoft Kristensen, Slotsgården, for sorten Queen Anne. Og en gulerod-sejr til til kok Lars Nielsen (Rørvig Kro) og avler Jens Møller Olsen, Almegård, for sorten Bolero.

Lammefjorden Grand Cru 2023

2023-finalen blev også en fejring af 150 året for inddæmningen af Lammefjorden. Mere end 300 gæster overværede kåringen i det store telt på besøgsmarken i Fårevejle.
Vindere blev Christian Heslet Jørgensen og Kristoffer Linderoth, Arnakke Grøntsager, med en Bolero-gulerod og Emil Busch-Petersen, Stubberupholm, med en Georgina-kartoffel.
Foto af vindere, dommere og konferencier - fra venstre: Frederik Glisbo, Emil Busch-Petersen, Benny Haagensen Knudsen, Kristoffer Linderoth, konferencier Adam Price, Sander Blohm og Christian Heslet Jørgensen.

 

Lammefjorden Grand Cru 2022

Lammefjorden Grand Cru 2022-vinderne
Christian Heslet Jørgensen (t.v.) og Kristoffer Linderoth samarbejder i Arnakke Grøntsager og vandt finalen for gulerødder med en økologisk Bolero. Bedste kartoffel - en Belana - kom John Nielsen (t.h.), Vestergården, med.  

Læs mere om 2022-finalen og se flere fotos.

Lammefjorden Grand Cru 2021

Lammefjorden Grand Cru 2021
Christian Heslet Jørgensen (t.v.), Arnakke, og Kristian Juel Jensen, Søvang, leverede den bedste gulerod (Bolero økologisk) og kartoffel (Belana) til finalen søndag den 17. oktober. Hans Møller Olsen, formand for Lammefjordens Grøntsagslaug, overrakte diplomer m.m.

Læs mere om 2021-finalen og se flere fotos. 

Lammefjorden Grand Cru 2020


Jens Møller Olsen (t.v.), Almegård, og Kristian Juel Jensen, Søvang, leverede den bedste gulerod (Brillyance) og den bedste kartoffel (Belana), da Lammefjordens Grøntsagslaug onsdag den 7. oktober holdt Grand Cru finale.

Lammefjorden Grand Cru 2019

Lammefjorden Grand Cru
Anders Kristensen, Slotsgården, havde årets bedste kartoffel (Alexandra) og Jens Møller Olsen, Almegård, den bedste gulerod (Bolero).

Lammefjorden Grand Cru 2018


Kristoffer Linderoth (t.h.) fra Brogaard og Anders Biltoft Kristensen (t.v.), Slotsgården, løb med hæderen, da hhv. årets Lammefjorden Grand Cru gulerod (Bolero) og kartoffel (Alexandra) blev kåret.

Lammefjorden Grand Cru 2017


Sig Exquisa til din kartoffel og Newhall til din gulerod. De to sorter blev årets Lammefjordens Grand Cru produkter. Kristian Juel Jensen (t.v.), Hørve, havde den bedste gulerod, og Anders Kristensen, Slotsgården, den bedste kartoffel. 

Lammefjorden Grand Cru 2016


For første gang skulle der i 2016 også kåres en Grand Cru kartoffel. Den havde Kristian Juel Jensen (her omgivet af de tre dommere) med sorten Princess. Blandt gulerødderne tog Anders Biltoft Kristensen prisen med en Namibia-gulerod.

Lammefjorden Grand Cru 2015


Flemming Risegaard, Fårevejle, havde for syvende gang Lammefjordens bedste gulerod.

Lammefjorden Grand Cru 2014


Årets bedste gulerod kom fra Flemming Risegaard, Fårevejle - af sorten Bolero, der udgør rygraden i gulerodsdyrkningen på Lammefjorden.

Lammefjorden Grand Cru 2013


2013 kåringen blev en gentagelse fra 2012, både hvad angik dyrkeren og sorten. Hans Møller Olsen, Almegård (her stående bag dommerpanelet), vandt med en gulerod af sorten Bolero.

Lammefjorden Grand Cru 2012


Sød, sprød og velduftende. Det var de ord, dommerne hæftede på vinderen, en Bolero-gulerod fra Hans Møller Olsens marker på Klintsø.

Lammefjorden Grand Cru 2011


Flemming Risegaard, Fårevejle, er for andet år i træk manden bag årets Grand Cru gulerod fra Lammefjorden.  På billedet er Flemming Risegaard omgivet af sine to medfinalister, John Nielsen (tv) og Boje Skytte.

Lammefjorden Grand Cru 2010


Vinderen af årets Grand Cru gulerod 2010, Blev Flemming Risegaard, som får prisen overrakt af John Nielsen, formand for Lammefjordens Grøntsagslaug.

Lammefjorden Grand Cru 2009


Årets Grand Cru gulerod blev kåret på Dragsholm Slot. Det blev Boje Skytte, Brogården, Fårevejle, der for første gang løb af med sejren.

Lammefjorden Grand Cru 2008


Gulerodsavler Arne Olsen, Hørve, blev dette års stolte vinder af Årets Grand Cru Gulerod med sorten Bolero. John Nielsen, formand for grøntsagslauget, overrækker prisen.

Lammefjorden Grand Cru 2007

Gulerodsavler Hans Møller Olsen (ses i midten) Almegård, blev dette års stolte vinder af Årets Grand Cru Gulerod med sorten Bolero. 

Lammefjorden Grand Cru 2006

Lammefjorden Grand Cru 2005


Gulerodsavler Flemming Risegaard, Ingersholm, Fårevejle, vinder for tredje gang - med sorten Bolero.

Lammefjorden Grand Cru 2004


For anden gang løber Hans Møller Olsen med prisen - overrakt af laugets formand, Søren Wiuff. Vinderen var af sorten Bolero.

Lammefjorden Grand Cru 2003

Lammefjorden Grand Cru 2002


Almegård, her repræsenteret af en ung Jens Møller Olsen, deltog for første gang i Grand Cru-kåringen og løb med prisen. 

Lammefjorden Grand Cru 2001


Flemming Risegaard, Ingersholm, vinder.

Lammefjorden Grand Cru 2000


Hans Jensen, Fårevejlegård, vinder igen.

Lammefjorden Grand Cru 1999


Hans Jensen, Fårevejlegård, vinder.

Lammefjorden Grand Cru 1998


Sejr til Flemming Risegaard, Ingersholm. 

Lammefjorden Grand Cru 1997


Den første Lammefjorden Grand Cru i 1997 kom i stand på forslag fra kokken Claus Meyer, da lammefjordsguleroden året før som den første danske fødevare opnåede EU's kvalitetsgodkendelse BGB. Første vinder blev Arne Andersen fra Fjordgaard.

Vil du se yderligere omtale af vinderne fra årene 1997-2020, kan du læse eller downloade denne pdf.