<h1>En gulerod er ikke bare en gulerod</h1>
5. maj 2018

En gulerod er ikke bare en gulerod

Der er gulerødder. Og så er der Lammefjordsgulerødder. Og forskellen er stor, mener Kenneth Olsen fra Lammefjordens Salgsselskab.

Lammefjordens Salgsselskab

- Dyndjorden gør forskellen, siger Kenneth. Det er jo gammel havbund, der er opdyrket på Lammefjorden. En stor del er dyndjord, som er skabt gennem tusindvis af år og indeholder naturlige næringsstoffer og kalk. Det er et meget skånsomt miljø at dyrke gulerødder i, fordi sandkornene er slebet runde og derfor ikke ridser overhuden. Samtidig betyder den lette jord, at gulerødderne bliver lange og lige. Jeg plejer at sige, at jorden betyder 90 procent og sorten 10 pct.

De søde gulerødder
Dyndjorden sætter også sit præg på smagen i gulerødder fra Lammefjorden. De smager bare af mere og er sprødere og sødere end andre gulerødder, konstaterer Kenneth.

Hvor man andre steder i landet gerne lader gulerødderne blive jorden og dækker dem over, tager avlerne på Lammefjorden dem op i efteråret og lægger dem på køl. Så går gulerødderne i dvale, og sukkerindholdet bevares. Derfor smager en Lammefjordsgulerod lige så godt i maj som i høst – næsten.

Tæt samarbejde med avlerne
Kenneth driver gulerodsvaskeriet Lammefjordens Salgsselskab, hvorunder brandet Strandgaarden hører. Han aftager gulerødder fra seks avlere på fjorden. Foruden gulerødder bliver der vasket, sorteret og pakket persillerod og pastinak. Og som noget nyt fra i år også rødbeder og lilla gulerødder. 

- Sammen med avlerne tester vi hvert år nogle nye sorter, hvor vi hele tiden går efter flotte, velsmagende varianter. Vi har en tæt dialog, for jo bedre produkter, vi kan tilbyde vores kunder, jo bedre pris kan vi også give avlerne, forklarer Kenneth.

Cateringbranchen er en voksende kundegruppe, som i dag aftager ca. 40 pct. af hans gulerødder. På detailsiden er Lidl og Aldi de store aftagere.

Et EU-beskyttet brand
Gulerødder fra fjorden er et kendt brand blandt danske forbrugere. Den årlige kåring af Årets Grand Cru gulerod fra Lammefjorden får gerne bred omtale. Desuden har EU anerkendt, at produkt og geografi hænger nøje sammen og har derfor – som en af kun ganske få danske fødevarer – tildelt Lammefjordsgulerødder prædikatet BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse).

Avlerne og vaskerierne på fjorden er – via deres fælles grøntsagslaug –aktive i Kræftens Bekæmpelses kampagne Støt Brysterne og har en partnerskabsaftale med den UNESCO-godkendte Geopark Odsherred. Sammen med geoparken driver lauget en besøgsmark ved Fårevejle, midt på Lammefjorden.