I efteråret 2024 vil den ældste del af pumpestationen i Audebo kunne åbne som besøgscenter. Lammefjordens Historiske Forening er ganske tæt på at have de cirka 15 millioner kroner, som budgettet for ombygningen udgør.
Det store skifertag er allerede udskiftet, og nu kommer turen til den indvendige del af den store bygning fra 1873, der i sin tid udgjorde hele pumpestationen.
Henrik Madsen ved det nye skifertag, der er lagt på i 2023.
Bygning bruges ikke til driften
I 1926 og 1940 er der opført to bygninger, hvor de pumper, der anvendes i dag, er placeret. Derfor er 1873-bygningen ikke nødvendig for anlæggets drift og har siden 2009 været anvendt til udstilling om fjordens udtørring og til rundvisninger og events, oplyser forvalter Henrik Madsen.
Han var selv med til, sammen med Arne Andersen og Knud Andersen, at stifte den historiske forening i 2015 med det formål at sikre de historiske bygninger mod forfald.
Budget hæves til 15 mio. kr.
- Så selvfølgelig er vi lykkelige over, at vi nu er så tæt på at være i mål med økonomien til at få fuldført ombygningen, siger Henrik Madsen.
- Vores oprindelige budget lød på 13 mio. kr., men med 150 år gamle bygninger kan der hurtigt komme uforudsete udgifter, når vi begynder at hive al indmaden ud. Derfor har vi hævet budgettet til ca. 15 mio. kr.
Forening lejer bygningerne
Pumpestationen ejes og drives af Lammefjordens Dige- og Pumpelag. Bygningerne fra 1873 er nu lejet ud i 50 år til den historiske forening for et symbolsk beløb.
Foreningen står for ombygningen med Henrik Madsen i rollen som bygherre. Når renoveringen er færdig, skal foreningen påtage sig en ny rolle som udlejer af lokalerne.
Skillevæggen i baggrunden fjernes. Dermed bliver det store lokale i besøgscentret på ca. 500 kvadratmeter.
750 kvadratmeter besøgscenter
Henrik Madsen: - Det hidtidige værksted på 250 kvadratmeter indretter vi til et selskabslokale med køkken/anretterum og café/bar, der kan bruges ved arrangementerne, foruden toiletter. Resten af bygningen bygger vi om til én stor sal med loft til kip. Den bliver på ca. 500 kvm og kan bruges til koncerter, foredrag, seminar, kunstudstilling m.m. af både private og offentlige aktører og virksomheder.
Lige nu forbereder den historiske forening i samarbejde med Lone Backs Arkitekter et funktionsudbud for hele renoveringen af den indvendige del. Tidsplanen er stadig, at ombygningen er færdig i efteråret 2024.
Den historiske forening håber, at det bliver muligt at etablere et gulv, hvor gæsterne kan få et kig ned til vandet, der strømmer under bygningen.
Gamle bygninger rummer udfordringer
Henrik Madsen er forberedt på, at der kan dukke udfordringer op undervejs. Det har allerede vist sig, at intet af gulvkonstruktionen kan genbruges. Det gør heller ikke opgaven lettere, at der er vandgennemstrømning under gulvet.
- Der er også nogle mure, hvor vi ikke rigtigt kender tilstanden endnu. Derfor har vi lagt et par millioner på budgettet, og er heldigvis igen blev positivt behandlet med ekstra bevilliger fra nogle af vores sponsorer, oplyser Henrik Madsen.
Flere fonde og aktører har støttet
Arkitekt Stig Løcke har gjort en stor indsats med at søge fonde. PlanDanmark har støttet mest, men også RealDania og Andel Energi har ydet millionbeløb.
Augustinus Fonden, Nordea Fonden og LAG har ligeledes ydet solide bidrag. Det samme gælder Holbæk Kommune, Odsherred Kommune og Geopark Odsherred, mens der fra lokale virksomheder på Lammefjorden er indsamlet 320.000 kr. Denne store lokale opbakning har været afgørende for flere af fondenes tilsagn.
- Vi mangler endnu et par endelige tilsagn, før vi er helt oppe på de 15 mio. kr., men de skal nok komme. Derfor er vi helt trygge ved at sætte den næste fase i gang, siger Henrik Madsen.
Den røde og den hvide bygning forrest er fra 1873 og ombygges nu til besøgscenter for Lammefjorden.
hør podcast om projektet
Bente Eskesen, formand for Lammefjordens Historiske Forening, og arkitekt Stig Løcke har tidligere medvirket i en podcast om etableringen af besøgscentret. Hør podcasten her.