<h1>Debutant-sejr i den 25. kåring af Lammefjordens Grand Cru</h1>

Debutant-sejr i den 25. kåring af Lammefjordens Grand Cru

Christian Heslet Jørgensen, som driver økologisk planteavl ved Svinninge, vinder med sorten Bolero. Hos kartoflerne forsvarede Kristian Juel Jensen og Belana-kartoflen deres titel fra sidste år.

Den 25. kåring af årets bedste gulerod fra Lammefjorden førte til en debutantsejr ved Grand Cru finalen søndag på Audebo Pumpestation. (Se video fra 2021-finalen).

Christian Heslet Jørgensen, som driver økologisk planteavl på ejendommen Arnakke ved Svinninge, havde den gulerod – en Bolero – som bedst faldt i dommernes og publikums smag. Hos kartoflerne løb Kristian Juel Jensen, Søvang ved Hørve, for andet år i træk med prisen med en kartoffel af sorten Belana.

Men som en af finalisterne sagde, så er forbrugerne den endelige vinder, fordi en konkurrence som denne skærper producenternes interesse for at dyrke nogle fødevarer, der ikke bare givet et højt udbytte, men som smager af noget og ser godt ud.


Christian Heslet Jørgen og Kristian Juel Jensen får diplomer af Hans Møller Olsen. 

Meyer: Først BGB, så Grand Cru

Netop de to kriterier er grundlaget for bedømmelsen, påpeger Hans Møller Olsen, formand for Lammefjordens Grøntslagslaug, som står bag kåringen sammen med UNESCO Global Geopark Odsherred:

- Vi må være taknemmelige for, at nogle fremsynede landmænd på Lammefjorden i 1996 fulgte TV-kok Claus Meyers råd om at søge EU-prædikatet BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse) til lammefjordsguleroden. Og da BGB’en så var i hus, lyttede de igen til Claus Meyer, som foreslog dem at lave en Grand Cru kåring, så forbrugerne kunne se, at her var nogle landmænd, som virkelig gik op i, hvordan produkterne smager.

Find dig ikke i kedelige grøntsager

- Som formanden sagde dengang, så skal forbrugerne ikke finde sig i kedelige grøntsager. Og det skal de heller ikke nu. Derfor holder vi fast i Grand Cru-kåringen, fordi den holder os selv skarpe, men også har forbrugernes interesse. Her ved den 25. kåring har vi yderligere den glæde, at Coop i år vil sælge de to vinderprodukter i en særlig Grand Cru emballage, fortæller Hans Møller Olsen.

Kåringen søndag følges også op med en lang række lokale aktiviteter i Odsherred i hele uge 42, bl.a. madmarked i Anneberg Kulturpark, Walk & Talk om selvforsyning på Nationalt Center for Lokale Fødevarer, cykelsafari på Lammefjorden og særlige Grand Cru menuer på otte spisesteder.

Finalisterne og dommerne

Til de to finaler var kvalificeret tre partier kartofler og tre partier gulerødder fra Lammefjorden og de øvrige indtørrede områder i Odsherred, der er omfattet af BGB’en fra EU.

Foruden de to vindere var der kartofler fra Anders Biltoft Kristensen, Slotsgården (sorten Georgina) og Emil Busch-Petersen, Stubberupholm (sorten Queen Anne). I gulerodsfinalen stillede Christian Heslet Jørgensen op med to partier af sorten Bolero, mens Jens Møller Olsen, Almegård, havde sorten Narvik med.

Dommerpanelet bestod af køkkenchef Jens Jepson fra Kræftens Bekæmpelse, Kim Enemark, tidligere konsulent på Lammefjorden, og Vagn Slott, første formand for grøntsagslauget og manden bag citatet om kedelige grøntsager.

Dommere og publikum gjorde, som de blev bedt om: vurderede udseende, smag og konsistens. Med kartoflerne var to af dommerne enige om at pege på sorten Queen Anne, mens den tredje dommer stemte for Belana. Og da publikums stemme også faldt her, løb den med sejren. Kristian Juel Jensen fortalte, at den også er hans egen favoritsort, som han har dyrket i snart ti år.


Dommerne på arbejde; fra venstre Kim Enemark, Jens Jepson og Vagn Slott.

Det er fedt at dyrke gulerødder

Den vindende Bolero-gulerod udmærker sig ifølge Christian Heslet Jørgensen ved at være sprød og smage dejligt, kan spises direkte, men også egnet til at blive kogt eller stegt. De to partier, han havde med, er dyrket på henholdsvis lerholdig jord og på mere ren dyndjord. Det var den fra dyndjorden, der vandt, men Christian røbede, at han selv bedst kan lide den fra den lerholdige jord.

- Det er fedt at dyrke økologiske gulerødder, for du får et godt udbytte i forhold til andre økologiske afgrøder. Du føler, at du nærmest har fodret hele København, når du er færdig med at høste en mark, siger han.

To af dommerne stemte for det parti, der vandt, mens den tredje dommer og publikum fordelte deres stemmer på de to andre.

Jordtypen betyder meget

At samme avler kom i finalen med to af samme sort, men dyrket på to forskellige jordtyper, vidner om, hvor meget jorden betyder for slutresultatet.

Hans Møller Olsen: - Den gamle havbund på Lammefjorden er rig på næringsstoffer. Og den dyndrige jord betyder, at gulerødderne bliver meget lige og nærmest cylindriske i formen – hvor gulerødder fra andre er mere spidse. Kartofler dyrket på Lammefjorden får en meget glat overflade med et fint skind. Derfor kan de sagtens koges og spises med skræl, så de er lige så nemme at tilberede som pasta.

Hver 10. spisekartoffel er fra Lammefjorden

Helt nye tal fra Landbrugsstyrelsen viser i øvrigt, at Odsherred er den kommune i landet, hvor der dyrkes næstflest spisekartofler, 696,5 hektar. Kun overgået med knap 17 hektar af Billund Kommune.

Hvis hele Lammefjordsområdet – hvoraf en del ligger i Holbæk Kommune – medregnes, svarer det til, at hver 10. kartoffel, der spises i Danmark, kommer fra Lammefjordsområdet.


Flemming Nør-Pedersen, konstitueret adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, i snak med Jens Møller Olsen (t.h.), gulerodsfinalist.

FLERE FOTOS FRA GRAND CRU KÅRINGEN 2021
(Fotograf: Anders Beier)


Finalisterne Christian Heslet Jørgensen, Kristian Juel Jensen, Anders Biltoft Kristensen, Jens Møller Olsen og Emil Busch-Petersen.