<h1>Grand Cru finale i Fårevejle Hallen søndag den 13. oktober</h1>

Grand Cru finale i Fårevejle Hallen søndag den 13. oktober

Denne gang afvikles finalen i nyt format, hvor alene publikum vælger årets bedste gulerod og kartoffel fra Lammefjorden.

Kom og vær med, når vi søndag den 13. oktober kl. 13.00-15.00 skal kåre årets Lammefjorden Grand Cru gulerod og kartoffel. Det foregår i Fårevejle Hallen med Jesper Zeihlund som kyndig konferencier.

Årets finalister er
Gulerod: Almegård med sorten Bolero; Brogaard Fårevejle med sorten Allyance; Arnakke Grøntsager også med Allyance.
Kartoffel: Arnakke Grøntsager med sorten Jacky; Emil Busch-Petersen, Stubberupholm, med sorten La Vie; Anders Biltoft Kristensen, Slotsgården, med sorten Queen Anne.


2024-finalisterne - fra venstre: Kristoffer Linderoth (Arnakke Grøntsager), Anders Biltoft Kristensen, Emil Busch-Petersen, Christian Heslet Jørgensen (Arnakke Grøntsager), Tom Christensen (Brogaard Fårevejle) og Hans Møller Olsen (Almegård).

Kåring på ny måde
I år er der ændret på finale-konceptet. Det sædvanlige dommerpanel er droppet, så kun publikum skal stemme om, hvilken gulerod og kartoffel der smager bedst.

Og hvor det i de foregående år kun har været selv guleroden eller kartoflen, der blev smagt på, er det i år i tilberedt stand - i form af snacks/tapas, der kan serveres med tilbehør, fx dressing.

Tre kokke i dyst
Lammefjordens Grøntsagslaug har indforskrevet tre lokale kokke til hver at tilberede finale-produkterne. De skal hver især tilberede henholdsvis gulerod og kartoffel fra én af finalisterne i hver kategori. 

De tre kokke er Lars Nielsen (Rørvig Kro), Michael Boye (Boyes Mad) og Benny Knudsen (Café Solvogn).

Kokkene har i hallen hver deres stand. Publikum går så rundt til standene og smager på smagsprøverne. Derefter stemmer publikum ved at putte en kartoffel ned i et glasrør. Den smagsprøve - og dermed den gulerod og den kartoffel - der får flest stemmer, er året Grand Cru fra Lammefjorden.


Afstemning ved en tidligere finale.

Gavekort på højkant
Den avler og kok, som vinder i hver kategori, belønnes med diplom. Men publikum kan også vinde flotte præmier. Der trækkes nemlig lod om hele 15 gavekort á 1.000 kr. udstedt til Rørvig Kro, Café Solvogn og Boyes Mad - fem til hver.

Lions Club sælger øl, vand, kaffe og kage undervejs. Og der bliver også salg af de gulerods- og kartoffelsorter, der har kvalificeret sig til finalen.

For børnene bliver der kartoffeltryk og fremstilling af grøntsagsdyr.

Første finale var i 1997
Lammefjorden Grand Cru finale er efterhånden en begivenhed med en del år på bagen. Den første finale i 1997 blev vundet af Arne Fjordgaard Andersen.

I de første år var Grand Cru forbeholdt gulerødder, som på det tidspunkt var eneste danske grøntsag med EU's kvalitetsstempel BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse).

I 2016 opnåede lammefjordskartofler BGB, og siden da er der også kåret en Grand Cru kartoffel.

Se listen over tidligere vindere.