<h1>Årets Grand Cru gulerod bliver til øl</h1>

Årets Grand Cru gulerod bliver til øl

Deeper Roots Brewery på Anneberg lancerer for tredje gang en øl baseret på årets bedste gulerod fra Lammefjorden.

Når vi 7. september afslører Årets Grand Cru gulerod og kartoffel, er det samtidig signal til, at tredje årgang af øllen Kong Gulerod skal brygges.

Det sker på Deeper Roots Brewery på Anneberg i Nykøbing. Her har indehaver Søren Wagner siden 2023 - i samarbejde med Claus Henriksen fra Restaurant Mota - udviklet en juleøl på den gulerod, der det pågældende år kåres som Lammefjordens Grand Cru. De to første år var det sorten Bolero, som vandt.


Troldmandens værksted: Søren Wagner i sit bryggeri, der ligger i Anneberg Kulturpark.

Ikke det nemmeste at lave øl på

Ideen om Kong Gulerod stammer faktisk fra VisitOdsherred, som opfordrede Søren Wagner og Claus Henriksen til at forsøge sig med en Grand Cru øl.

- Gulerod er nok ikke det mest oplagt at brygge øl på, siger Søren Wagner. Udfordringen er blandt andet, at smagen risikerer at forsvinde under brygningen. 

- Det har vi løst ved at slow-juice et kvart ton gulerødder til 60-70 liter saft. Det koger vi ind til 10 kg sirup, så vi kan fastholde sødmen og dermed smagen af gulerod. Den smager faktisk mere som en traditionel mad-øl end en juleøl. Vi overvejer, om vi i fremtiden skal lancere den som en høst-øl. 


Kong Gulerod kan op til jul købes hos Deeper Roots og flere lokale brugser. 

Øl med lokale råvarer

At brygge en øl med lokale råvarer er drivkraften for Søren Wagner. Da han for seks år siden solgte sin del af et bryggeri i København for at etablere sig i Odsherred, var det netop for at kunne bruge det lokale fremfor importerede råvarer og ekstrakter.

- Jeg ville gerne arbejde mere med, hvad vi selv har af råvarer i stedet for en tønde mango fra Indonesien. Min øl skal være mere autentisk og indeholde smagen af 'her'.

Øl på hamp, tang og bær

Deeper Roots har pt. et sortiment på 22 øl, og flere er på vej. Der findes blandt andet en øl brygget på hamp fra Søren Wiuff, tre varianter brygget på tang fra Dansk Tang, en frugtøl brygget på solbær og kirsebær fra Sidinge Gårdbutik og øllen Perlemor, hvor østersskaller fra Restaurant Mota er kogt med i processen.

I år havde Deeper Roots sin egen bar på Vig Festival. Rørvig Centret får brygget sin egen øl, hvilket passer fint med Søren Wagners passion for øl med lokal rodfæste.


Et udvalg af Deeper Roots' store sortiment. 

Kan brygge 130.000 liter om året

Bryggeriet på Anneberg har kapacitet til at brygge 130.000 liter om året. Lige nu produceres der 80.000 liter, men målet er at få bryggeriet udnyttet fuldt ud. 

Øllene kan købes på flere restauranter og butikker i Odsherred. Og selvfølgelig på Søren Wagners eget værtshus, Deepers Roots på Algade i Nykøbing (foto herunder).

Også gin og snaps

Væksten i ølmarkedet er bremset, og Søren Wagner har derfor valgt at supplere sit sortiment med spiritus. Tidligere i år lancerede han sin første gin, Brændt. Den solgte på de første to måneder cirka 1.000 flasker. 

- Der er stor interesse for den, og selv om vi har et lokalt fokus, vil vi prøve at skubbe Brændt længere ud i detailhandelen. Den har et potentiale, hvor vi både på kvalitet og pris kan matche andre high-end produkter, bemærker Søren Wagner.

Han forventer at kunne lancere flere gin-varianter med lokale ingredienser, hvor han har haft nogle meget lovende test. Sammen med Dansk Tang er han også ved at udvikle en tang-snaps. 


Søren Wagner med ginen Brændt fra Deeper Roots. 

Rundvisninger og ølsmagning

Markedsføringen af produkterne fra Deeper Roots sker på sociale medier, ved lokale events m.m. Men også ved rundvisninger på bryggeriet - der har været 470 gæster i juli-august - og ved ølsmagninger rundt om i Odsherred.

Til Den Kongelige Sommeropera 15. august i Anneberg Kulturpark nåede Deeper Roots også ud til et meget stort publikum, som kan være med til at sprede den positive stemning om lokalt øl.

- Placeringen her på Anneberg er helt perfekt. Jeg har fået nogle kreative legekammerater - Dansk Tang og Mota blandt andet - lige om hjørnet. Her er dygtige folk, som jeg kan sparre med og blive inspireret af. Jeg har fået alt det, jeg håbede på ved at flytte til Odsherred.


Søren Wagner er tidligere gymnasielærer, men har i mange år beskæftiget sig med ølbrygning og nu også fremstilling af spiritus.