<h1>Årets Wiuff - en hæderspris til gastronomiens bagland</h1>

Årets Wiuff - en hæderspris til gastronomiens bagland

Søren Wiuff, landmand fra Lammefjorden, lægger nu navn til ny pris, der skal hædre producenterne af råvarer til dansk gastronomi.

Gastronomien har fået Danmark og flere kokke på verdenskortet. Men der er også brug for at sætte fokus på dem, der producerer råvarerne og er grundlaget for succesen. 

Brancheforeningen Lokale Fødevarer i Danmark indstifter derfor en pris - Årets Wiuff - tiltænkt producenterne. Prisen er opkaldt efter en af de fremmeste ambassadører for lokale råvarer, nemlig Søren Wiuff fra Lammefjorden, som især er kendt for sine asparges.


Søren Wiuff i snak med nogle af gæsterne ved hædringen.

Hædret for 40 år som ildsjæl

Søren Wiuff var derfor også det naturlige centrum, da prisen blev lanceret 14. januar på Svogerslev Kro. Den er ikke uddelt endnu; det sker først, når der har været en udvælgelsesproces af kandidater.

Til gengæld uddelte brancheforeningens formand, Jesper Zeihlund, et æresmedlemskab til Søren Wiuff og sagde blandt andet:

- I mere end 40 år har du arbejdet for at bruge danske råvarer. Du er generøs med din viden og har inspireret mange. Og så er du god til at formidle med passion. Vi skal have nogle flere som dig - det er ideen med Årets Wiuff.


Jesper Zeihlund udnævner Søren Wiuff til æresmedlem.

Ministeren håber på gentagelser

Fødevareminister Jacob Jensen deltog også og sagde til Søren Wiuff: 

- Danmarks gastronomiske formåen tiltrække næsten to millioner turister om året. Du har udfordret kokkene til at bruge lokale råvarer, så de nu bruger danske asparges i stedet for franske. Du viser fortsat vilje til at prøve nye ting af. Det håber jeg, at fremtidens vindere af Årets Wiuff også vil gøre.


Dagens hædersgæst flankeret af Jesper Zeihlund og Jacob Jensen.

Klap os selv på skulderen

Søren Wiuff brugte sin takketale til at illustrere, hvordan han kom i gang med specialafgrøder i kraft af koriander- og fennikelfrø, som han for mere end 40 år siden havde med hjem fra Nordafrika.

- Vi skal klappe os selv på skulderen og genskabe værdigheden ved at producere fødevarer. Vores glæde over os selv skal smitte andre til at være glade over at være sig selv, sagde Søren Wiuff ved sammenkomsten på Svogerslev Kro.


Søren Wiuff havde medbragt blandt andet et lugejern for at vise, hvordan han kom i gang med at dyrke specialafgrøder på Lammefjorden.


Mange var med til at fejre Søren Wiuff og den nye hæderspris.


Søren Gericke, som lægger navn til gastronomiprisen Årets Gericke, var også med til at fejre den nye pris.