<h1>150 år siden at dæmningen blev færdig</h1>

150 år siden at dæmningen blev færdig

Lammefjordens Historiske Forening markerer dagen lørdag den 21. september.

Den 21. september 1874 - en mandag - blev det sidste hul i Audebodæmningen lukket.

I år er det således 150 år siden, at inddæmningen af Lammefjorden var total.

Det vil Lammefjordens Historiske Forening markere på dagen - lørdag den 21. september kl. 14.00 til 16.00. Hvis vejret tillader det, foregår det ude på dæmningen - ellers på pumpestationen.


Her midt på dæmningen, hvor Holmer Triers flotte relief er placeret, vil 150 års dagen blive markeret. Hvis vejret er dårligt, afvikles arrangementet på pumpestationen.

Arne Fjordgaard Andersen vil fortælle om, hvordan dæmningen blev anlagt i perioden fra 3. april 1873 og frem til den den skelsættende dato i 1874.

Hele anlægsarbejdet var en imponerende bedrift, men særligt den allersidste fase, hvor hullet i dæmningen skulle lukkes, var krævende.

Skiftende højvande og lavvande betød, at der var en voldsom strøm gennem det cirka 60 meter brede hul i dæmningen, og at det materiale, der skulle fyldes på, derfor ville blive skyllet væk med det samme.

En time til at lukke 60 meter bredt hul

Kaptajn Benzon, der var ansat som leder af det store projekt, havde bemærket, at der under særlige vindforhold var en periode på cirka en time, hvor højvande og lavvande 'holdt hinanden i skak', og hvor strømmen derfor var forholdsvis rolig.

Derfor gjaldt det om at handle i dette korte tidsrum, men det var umuligt at nå at lukke hullet ved almindelig opfyldning. I stedet besluttede kaptajn Benzon at bruge fire sænkekasser, der kunne bygges på forhånd og så bugseres ud i hullet inden for en time.

60 tipvogne holdt klar på dæmningen på hver sin side af hullet. Så snart sænkekasserne var på plads, blev de fyldt med sten og sand - og i de følgende dage med yderligere fyldmateriale.


Etableringen af den 2.300 meter lange dæmning blev sat i gang 3. april 1873. Halvandet år senere - den 21. september 1874 - blev det sidste 60 meter brede hul lukket.

Pumpestation bygges om til besøgscenter

Hele denne dristige manøvre i 1874 vil Arne Andersen fortælle om lørdag den 21. september. Der er gratis adgang.

Der bliver også lejlighed til at se nærmere på den store renovering af pumpestationen, der er i gang. Den skal bygges om til besøgs- og konferencecenter. Taget er allerede udskiftet, og der er også støbt gulve. Lige nu er håndværkerne i gang med at isolere lofterne. Centret skal efter planen åbne i foråret 2025.

På grund af ombygningen kan den historiske forening ikke tilbyde forplejning på dagen. Men gæsterne er velkomne til selv at medbringe kaffe, kage, øl, vand m.m.