<h1>Sådan giver du grøntsagerne endnu mere smag</h1>

Sådan giver du grøntsagerne endnu mere smag

På plantetopmødet kom chefkok med sine fem tommelfingerregler for det smagfulde plantekøkken.

Planterne har sit eget topmøde i Danmark. Det blev afviklet i efteråret i Aarhus, arrangeret af Food Organisation of Denmark og Landbrug & Fødevarer. 

På topmødet kom Jonathan Zeuthen Knoll, chefkok og indehaver af plantebistroen Baka d'Busk i København, med sine fem tommelfingerregler for det smagfulde plantekøkken. 

Fem tips til mere grøn velsmag

1. Tilfør masser af smag. Grøntsager kan trække meget smag, så vær ikke bange for at tilsætte salt, krydderier og urter i rigelige mængder. Salt vandet godt, hvis du skal koge grøntsagerne. Der må gerne være smæk på smagen, når du laver grøntsager.

2. Brug forskellige tilberedningsmetoder. Leg med smage og teksturer ved at tilberede på forskellige måder. De fleste grøntsager smager skønt, når de er rå, men de får også masser af velsmag, når du steger dem hårdt af. Fx smager radiser virkelig godt, når de er stegt.

3. Dyrk de rå grøntsager. De fleste grøntsager kan spises rå - og  smager skønt. Mange tilbereder deres selleri, men det smager virkelig godt, hvis du skærer det tyndt og laver en coleslaw.

4. Tænk i farver. Hvis du er i tvivl om noget passer sammen, så brug farverne.
Rødbede smager godt med brombær og blåbær. Spidskål og pistacie. Gulerod, græskar og apelspin.
Mangler du inspiration, så arbejd ud fra en farve og brug det som udgangspunkt for din ret.

5. Det gode fedtstof. På Baka d’Busk smager vi kogevandet til med rigelig salt, citronskal og neutral olie. Så får du mere smag i grøntsagerne. Olien hjælper med at coate grøntsagerne og giver en fedme i smagen.


(Foto: Sophie Due)