Vær med til at vælge den bedste gulerod fra Lammefjorden

Publikum stemmer med, når årets Grand Cru Gulerod kåres på Fårevejle Fri- og Efterskole den 1. oktober.

undefined

Fra finalen 2014, hvor de tre finalister får deres gulerødder overbragt af elever fra efterskolen i Fårevejle. Foto: John Olsen, Photodan.

Hvem dyrker den bedste lammefjordsgulerod i år? Jens Møller Olsen, Flemming Risegaard eller Niels Jensen? De tre avlere har kvalificeret sig til Grand Cru finalen torsdag den 1. oktober. Det foregår kl. 19-21 på Fårevejle Fri- og Efterskole. Alle er velkomne til at deltage og smage sig frem til, hvilken gulerod der fortjener prædikatet som årets bedste.

Lammefjordens Grøntsagslaug har siden 1997 kåret årets Grand Cru Gulerod bedømt ud fra smag, sprødhed og udseende. Publikum skal stemme og får 50% vægt på afgørelsen, mens et dommerpanel, udpeget af grøntsagslauget, også vægter med 50%. 

Støtter brysterne

Dommerpanelet i år består af Nina Lemkow, projektleder i Geopark Odsherred, Anne-Marie Donslund, kulturkonsulent i Odsherred Kommune, og Selina Sørensen, projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

- Vi har inviteret Kræftens Bekæmpelse, fordi vi lige nu er med til at sponsere deres store kampagne Støt Brysterne. Vi sælger særlige Støt Brysterne-pakker med 1 kilo gulerødder eller kartofler, hvor vi donerer 50 øre pr. pose til kampagnen. Vi håber også, at vi på Grand Cru-aftenen kan skaffe nogle penge til det gode formål, siger Hans Møller Olsen, formand for Lammefjordens Grøntsagslaug.

Skole som partner

Finalen afvikles i Fårevejle Fri- og Efterskoles hal. Sidste år gik skole og grøntsagslaug sammen om arrangementet, og det forløb så godt, at de fortsætter samarbejdet.

- En event baseret på en lokal råvare er perfekt til at engagere eleverne, siger forstander Frank Ørndrup Elzer. Det er også med til at understrege, at skolen er en del af lokalområdet, hvor friskolen for mere end 100 år siden netop blev grundlagt blandt andre de lokale jordbrugere.

I år bliver det samtidig en afrunding af friskolens emneuge, hvor de yngste klasser har om høst og de ældste om sundhed. Og ligesom sidste år vil efterskolen lave et stafetløb, hvor eleverne løber og cykler gulerødderne hjem til skolen ude fra de tre finalisters marker. 

Smag den bedste kartoffel

Elever fra efterskolen står for nogle underholdende indslag om aftenen. Der er også en kort film om, hvordan der høstes kartofler på Lammefjorden. Så lammefjordsgulerødderne får ikke lov at løbe med hele opmærksomheden. 

Kartofler er nemlig også en vigtig afgrøde og stor del af Lammefjordens identitet. Grøntsagslauget har netop udpeget årets bedste kartoffel, en Exquisa, som Anders Kristensen dyrker. Fri- og efterskolen sørger for, at publikum får lov at smage denne lækre salatkartoffel i løbet af aftenen.

Årets Grand Cru gulerod og kartoffel

Siden 1997 er årets bedste gulerod blevet kåret som Årets Grand Cru Gulerod. Og i 2016 kom kartoflerne også med. Hvert år i oktober finder uafhængige dommere og publikum frem årets bedste gulerod og kartoffel fra Lammefjorden.

 

Grøntsager fra Lammefjorden - smager bare bedre