Elever gav ny energi til Grand Cru-kåring på Lammefjorden

Fårevejle Fri- og Efterskole engagerede sig flot i den lokale begivenhed.

undefined

Det var mange nye dimensioner med, da Fårevejle Fri- og Efterskole tirsdag aften lagde hus til kåringen af årets Grand Cru Gulerod fra Lammefjorden. Lammefjordens Grøntsagslaug har stået for kåringen siden 1997, men skolen formåede at tilføre arrangementet så mange nye facetter, at laugets formand, Hans Møller Olsen, håber på et langvarigt samarbejde.

― Skolen og eleverne fortjener kæmpestor ros for det engagement, de lagde i arrangementet, siger Hans Møller Olsen.

Fra fri- og efterskolen lyder der også kun tilfredshed fra forstander Frank Ørndrup Elzer: ― Vi gør det meget gerne igen. En sådan event baseret på en lokal råvare er helt perfekt til at engagere eleverne. Denne gang var det kun vores efterskole, der var med. Men jeg ser gerne, at vi får lagt dette her ind i årsplanen for både friskolen og efterskolen.

Vandt for sjette gang

Afstemningen om årets bedste gulerod fra foregik i fællesskab mellem de 150 publikummer og så tre overdommere med Claus Henriksen, køkkenchef på Dragsholm Slot, i spidsen. Valget faldt en på gulerod fra Flemming Risegaard, Fårevejle. Det er sjette gang, han vinder.

― I de fleste år har vi haft kokke og fødevareeksperter som dommere, men jeg synes, det er godt at få forbrugerne mere med, siger Flemming Risegaard. Kokke har jo nok en tendens til at bedømme gulerødderne ud fra, at de skal indgå i en ret, men i virkeligheden spises 80-90 procent af gulerødderne rå.

Det var en gulerod af sorten Bolero, som vandt. Ifølge Flemming Risegaard udgør Bolero rygraden i gulerodsdyrkningen på Lammefjorden, fordi den har flere gode egenskaber. Den er pæn og velsmagende, giver et fornuftigt udbytte og er god at lægge på køl.

― På kølelager kan Bolero holde sig frisk helt frem til april-maj, oplyser Flemming Risegaard. Det betyder, at du kan købe danske gulerødder næsten året rundt. Det er vigtigt, for heldigvis foretrækker danske forbrugere danske gulerødder og vil også gerne betale en lille merpris i forhold til udenlandske gulerødder.

Arne Andersen, Hørve Lammefjord, var aftenens konferencier og underholdt blandt andet med historien om gulerodens vej fra Afghanistan til Lammefjorden. I dag dyrkes der 300 ha med gulerødder, og Lammefjorden står for ca. en fjerdedel af den danske produktion af gulerødder.

Tilbage til rødderne

Kåringen involverede de fleste af efterskolens faglinjer. Filmholdet havde lavet en film om gulerodsproduktion. Musikholdet underholdt, og køkkenet serverede en variation af gulerodskager og gulerod-shots. Også idræt spillede en rolle, fordi eleverne løb stafetløb, hvor de var ude i marken hos de tre finalister og hente gulerødderne ind til aftenens kåring.

― Vi vil gerne udvikle konceptet endnu mere til kåringen næste år, siger forstander Frank Ørndrup Elzer. For os var det fint at have et sådan arrangement, der styrker relationerne til lokalområdet, og hvor eleverne er engagerede i hele processen.

― Vi kommer tilbage til rødderne, for friskolen er jo for mere end 100 år siden udsprunget af lokale kræfter, i høj grad jordbrugere, der ville have en skole med deres værdier. Vi er klar til at give den gas igen næste år, og så vil vi også gøre mere ud af at invitere lokalbefolkningen med til kåringen.

Hans Møller Olsen er også klar til at fortsætte samarbejdet: ― Det var festligt og flot grebet an fra skolens side. En rigtig god stemning hele vejen igennem.

Årets Grand Cru gulerod og kartoffel

Siden 1997 er årets bedste gulerod blevet kåret som Årets Grand Cru Gulerod. Og i 2016 kom kartoflerne også med. Hvert år i oktober finder uafhængige dommere og publikum frem årets bedste gulerod og kartoffel fra Lammefjorden.

 

Grøntsager fra Lammefjorden - smager bare bedre