Grand Cru 2002

25-årige Jens Møller Olsen fra Højby i gulerods-mekkaet ved Lammefjorden producerer sammen med sin far, Hans Møller Olsen, Danmarks bedste gulerødder. Det fik de mandag bevis på under fagmessen Interfair 2002 i Messecenter Herning, hvor Jens i faderens fravær fik overrakt diplom på, at gulerødderne fra Almegård nu har ret til at benytte den fornemme betegnelse Årets Grand Cru Gulerod.

Bedst blandt 40 avlere

Ligesom appellation og grand cru betegnelserne inden for vin, er også Lammefjorden et EU-godkendt og beskyttet geografisk område og en særlig kvalitetsbetegnelse for gulerødder. Derfor har områdets 40 gulerodsavlere hvert år siden 1997 dystet om den prestigefyldte titel Årest Grand Cru Gulerod. Ved en lokal forkonkurrence var der fundet tre finalister til det endelige opgør i Messecenter Herning, hvor dommerpanelet hurtig nåede til enighed om, at Jens og Hans Møller Olsen havde produceret årets bedste gulerod.

God smag der hænger i munden

Den gastronomiske ekspert i dommerpanelet, den kendte tv-kok Nikolaj Kirk, betegnede den vindende gulerod som sprød, tilpas bitter og med en smag der hænger i munden - og som en rigtig god gulerod at arbejde med i køkkenet. De øvrige dommere var: projektchef Morten Strunge Meyer, Kræftens Bekæmpelse, cheftræner for FC Midtjylland, Troels Bech, og planteavlskonsulent Dan Haunstrup Christensen, der repræsenterede henholdsvis sundheden, sporten og fagligheden.

1.200 tons gulerødder

Det var første gang, Jens og Hans Møller Olsen deltog i konkurrencen. På Almegård i Højby producerer de hvert år 1.200 tons gulerødder. - Det er en stor ære for os at vinde, og sejren er bevis på, at indsatsen i marker har båret frugt, sagde Jens, da sejren var i hus. -Til sommer er jeg færdiguddannet som landmand, men jeg hjælper min far så ofte det kan lade sig gøre, og jeg er med i alle produktionens faser. Når jeg er færdiguddannet, vil jeg gerne have et job som forvalter eller driftsleder i landbruget - for så senere at vende hjem til gulerodsavlen.

Det var Lammefjordens Grøntsagslaug, der stod bag konkurrencen. Medlemmerne af lauget producerer hvert år ca. 25.000 tons gulerødder og 40.000 tons kartofler.

Årets Grand Cru gulerod og kartoffel

Siden 1997 er årets bedste gulerod blevet kåret som Årets Grand Cru Gulerod. Og i 2016 kom kartoflerne også med. Hvert år i oktober finder uafhængige dommere og publikum frem årets bedste gulerod og kartoffel fra Lammefjorden.

 

Grøntsager fra Lammefjorden - smager bare bedre